top of page

Här värnar man om båtbyggartraditioner

Det finns en lång båtbyggartradition att förvalta på Onsalahalvön. Förmodligen byggdes det båtar här redan på vikingatiden då Gåsekil (numera Gottskär) var en viktig hamn och utpost mot väster. Under 1500-talet byggdes åtskilliga skepp av de bönder som ville dryga ut jordbruket med lönsam handel och sillfiske. Bondeseglarna lät bygga allt större segelskutor och samtidigt utvecklades en unik båtbyggarkunskap ända fram till slutet av 1800-talet. Då tog ångfartygen över.

Kunskapen att bygga och reparera båtar i trä har dock levt vidare. Tidigare fanns ett flertal småbåtsvarv på fjordsidan av Onsala där man tog hand om vackra havskryssare och byggde fiskebåtar. Idag lever denna tradition i högsta grad vidare på Kolla båtvarv, där äldre båtbyggare delar med sig av sitt hantverkskunnande till den yngre generationen.

R8

R8

Stora Enens hamn under tidigt 30-tal. Den nya R8:an är färdigbyggd och Yngve Lindgren stoltserar på däck.

Familjen Bogren

Familjen Bogren

Hela familjen Bogren framför en klassisk kustkryssare. Familjen drev Stora Enens hamn under många år mellan tidigt 40-tal fram till 60-talet då båtklubben tog över.

Varvet på Lilla Keholmen

Varvet på Lilla Keholmen

Varvet på Lilla Keholmen, mellan Särö och Vallda Sandö, övertogs av bröderna Helldner i slutet av 50-talet (lägg märke till de fina folkbåtarna). Efter några år flyttade bröderna verksamheten till Lerkil, numera Lerkils Båtvarv.

Yvonne

Yvonne

Yngve Lindgrens vackra R8:a Yvonne klar för sjösättning i början av 30-talet. Båten seglades framgångsrikt och vann bl.a. Kattegatt-pokalen. Yngve kappseglade även med den norske kungen.

Stora Enen

Stora Enen

Känner du igen det vita huset? I Stora Enens hamn har det byggts och sjösatts båtar sedan 30-talet.

Lennart, Gunnar och Sonja

Lennart, Gunnar och Sonja

Så här såg det ut på Kolla båtvarv någon gång på 50-talet. Det startades av bröderna Lennart och Gunnar Johansson år 1945. Idag drivs varvet av Gunnars barn Keith Johansson och Marita Höök. Det är också här Stefan Idéhn och Onsala Båtbyggare har sin snickeriverkstad.

bottom of page